Patrick Gouweleeuw

‘Ik zie in één oogopslag hoe we een klus aan moeten pakken’

Patrick Gouweleeuw (30) komt uit Ermelo en is negen jaar geleden naar Harderwijk verhuisd, waar hij ging samenwonen met zijn vrouw Sylvana. Als 15-jarige jongen kwam hij door het klantcontact al in de ‘grote mensenwereld’ terecht toen hij begon met schilderen bij een Harderwijks schildersbedrijf. ,,Ik kreeg en nam veel verantwoordelijkheid en draaide gelijk eigen klussen, vooral voor particulieren en ook kleine zakelijke opdrachten.”

Tijdens het volgen van de schildersopleiding op Deltion College werkte hij al en heeft bij dit bedrijf een goede basis gelegd.

Na ruim drie jaar ging Patrick bij een groot schildersbedrijf in Almere aan de slag. Hier schilderde hij op grote projecten zoals seriematige woningbouw of een rits aan appartementen. ,,Ik heb hier geleerd om efficiënt en systematisch te werken en hierdoor heb ik inzicht en overzicht gekregen. Als ik nu bij een klant kom, loop ik er een minuut doorheen en zie in één oogopslag hoe ik een klus projectmatig moet aanpakken.”

In 2013 begon hij als zzp’er voor zichzelf onder de naam Schildersbedrijf Gouweleeuw. ,,Mijn schoonvader, Henk van Ark, heeft ook een schildersbedrijf. Ze waren druk en konden mij van werk voorzien. Ik kon mee op grotere projecten en had inmiddels ook al een eigen klantenkring opgebouwd. Het eerste jaar had ik 30% eigen werk, het tweede jaar 60% en het derde jaar 90% Een collega, Rick Foppen, waarmee ik samenwerk, was ook voor zichzelf begonnen. Samen pakten we veel op. Mede omdat ik achter nieuw werk aan ging, zijn we flink gegroeid in klanten. Je bent nooit klaar: als je wat wilt, moet je er ook tijd in steken. Daardoor staan we waar we nu staan.”

Was het bedrijf eerst alleen Patrick als persoon; negen jaar na de oprichting heeft hij regelmatig tien man aan het werk. Zijn rol is veranderd doordat hij het werk meer begeleidt. ,, Mijn nieuwe rol is projecten opstarten, controleren en afronden. Ik neem het werk op bij de klant. Ook probeer ik nog steeds zoveel mogelijk op het werk te zijn met opstarten en met de jongens het plan van aanpak door te spreken. Waar het kan schilder ik nog mee. Want ‘aan de kwast staan’ blijft nog steeds het mooist.’’